Co do toho?
Na koláče:
- 1 kg polohrubé mouky
- 15 – 20 dkg másla
- 15 dkg cukru
- 3 – 4 žloutky (bílky si nechejte na potírání okrajů)
- 5 dkg droždí
- více než 0,5 l mléka
- citronová kůra
- vanilkový cukr
- lžička soli
Náplně:
Tvaroh:
- 1 vanička tvarohu
- 1 vejce
- cukr dle chuti
- zarovnaná polévková lžíce vanilkového pudinku
- citronová kůra
- hrozinky naložené v rumu na ozdobu
Mák:
- 10 dkg máku
- cukr dle chuti
- strouhanka
- mléko
- spařené, oloupané a půlené mandle na ozdobu
Švestková povidla:
- švestková povidla
- rum
- strouhanka
- najemno sekané ořechy na posypání
Jablka:
- oloupaná a nastrouhaná jablka
- cukr dle chuti
- strouhanka
- žmolenka na posypání
Co s tím?
V míse smíchejte mouku, žloutky, cukr, rozměklé (hodně) máslo, citronovou kůru, vanilkový cukr a sůl. Zvlášť si zadělejte z trochy vlažného mléka, cukru a droždí kvásek. Až vzejde, přidejte jej do mísy, dolijte mléko a můžete vesele zadělávat.
Zadělané těsto nechejte 1/2 hodinky kynout a pak se můžete pustit do tvorby vlastních koláčků. Velikost je na Vás, doporučuji 16 koláčků na plech. Prostředky můžete vyťukat skleničkou nebo ručně, kraje potřete zlehka bílkem. Na pomoc při plnění si vezměte cukrářský pytlík. V troubě pečeme na 160 cca 20-30 minut.
Náplně
Tvaroh: Všechno kromě hrozinek smíchat.
Mák: Mák zalít do rovna mlékem, přidat cukr a svařit, vzniklou směs zahustit dle potřeby strouhankou.
Švestková povidla: Rozmixovat povidla, dochutit rumem a trošku zahustit strouhankou, alespoň potom nepotečou. Posypat ořechy.
Jablka: Jablka s cukrem rozvaříme a zahustíme trochou strouhanky.